Nee, ik drink geen wijn tijdens het schrijven (ik drink nooit wijn 😉 ) en ik hap ook geen kaasblokjes weg terwijl ik woorden uit mijn toetsenbord rammel, maar wat hebben wijn en kaas dan wel te maken met mijn boek?
Inmiddels ben ik ruim twee en een half jaar aan het schrijven aan mijn boek en ik moet zeggen, dat voelt lang. In mei 2021 dacht ik dat het voor de kerst datzelfde jaar wel verkrijgbaar zou zijn. Dat lukte niet, dan zou het toch in december 2022 in de boekwinkels moeten liggen. Nee dus.
Wat ik toen niet wist, maar nu wel, is dat een verhaal tijd nodig heeft, het moet rijpen zou je kunnen zeggen, net als kaas of wijn.
En ik, als schrijver had of heb dat ook. Ik moest ook rijpen, ontwikkelen, groeien.
Voor mij geldt dat dat zo lang ik leef doorgaat, voor mijn boek moet het een keer klaar zijn. Wanneer? Geen idee. Vanochtend had ik opeens weer een idee waar het boek echt beter van wordt, denk ik. Een klein detail dat de sfeer en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt nog meer tot leven laat komen.
Ergens moet het stoppen, is het goed genoeg. Maar nu nog even niet 😉
Ps Wist je dat ik in onze podcast Schrijfpraat met Stephanie veel bespreek over mijn schrijfproces? Luisteren? Je vindt onze podcast op de je favoriete platform.